Hovedhensikten med dette innlegget er å si noe om KRAFT. Kraft er noe av det sunneste vi kan få i oss, og lager seg selv. Laget på denne måten tar det tid, men krever så godt som intet arbeid.
Det eneste som er litt kinkig er at moderne komfyrer slår seg av. De vil ikke stå på lav varme i 72 timer. Jeg stresset en del med det til å begynne med, og endte med å kjøpe en Crockpot på Elkjøp som i hvert fall kan stå på i 20 timer. I løpet av 20 timer kan jeg klare å være innom kjøkkenet og sette opp tiden igjen. Nuvel nok om det, her er oppskriften på verdens beste kraft. Er den laget skikkelig får den konsistens som gelé når den er avkjølt, og inneholder all verdens godsaker av typen kollagen, vitaminer og mineraler.

1) Fyll en stor kjele med kjøttbein, helst av gressforet storfe.
2) Fyll på en halv dl økologisk eplesidereddik pr liter vann.
3) La stå i kald kjele over natten.
4) La trekke på 95 grader i 72 timer.
5) Sil fra alle bein, og kok inn til ønsket volum


Som du ser har jeg ingen verdens ting av verken krydder eller grønnsaker i kraften. På den måten blir den svært holdbar, og man kan krydre og herje når man skal lage mat av den.

Det gjorde jeg på lørdag, og oppskriften på Thai kjøttsuppe kommer nå. Har man ikke laget kraft kan man seff fremdeles lage suppen, men da anbefaler jeg å inverstere i en ordentlig kraft i butikken, selv om ingen av dem som er tilgjengelige er særlig bra. En ting å ta med da, er kanskje en plate gelatin eller to, så får man i hvert fall gelatinen.

Ingredienser:

Gå i en innvandrerbutikk og kjøp grønnsaker, de er både billigere og bedre der. Har du tilgang til en Thaibutikk er de selvsagt best på thaimat. Jeg tok det jeg hadde i kjøleskapet denne gangen, men det går fint å eksperimentere med andre urter og grønnsaker. Se bildet her fra en tidligere suppe jeg laget:

Fra venstre til høyre har jeg her: Thai koriander (stink leaves), baby-aubergine, tang, frisk pepper, hvit gurkemeie, lime, thai dill, gul gurkemeie, lemongrass og et egg.

Denne gangen brukte jeg følgende:

Til kjøttboller:
200 g oksekjøttdeig
400 g svinekjøttdeig
1/2 stang lemongrass
1 vårløk
1 thai chili
4 fedd hvitløk
2 egg
Pepper og salt

Bland kjøttdeigene sammen og rør sammen med eggene og finhakket chili, vårløk, hvitløk og lemongrass. Det er viktig å hakke lemongrass svært fint, for ellers kan det bli litt “tyggete”.

4 liter kraft, krydret med chili, pepper og salt. Har du noe grønn currypaste liggende er det også en utmerket smakstilsetning her.

Grønnsaker:
Denne gangen brukte jeg
1 stk frisk gul gurkemeie. (Vanvittig fargesmittende, jeg ser fremdeles ut som en storrøyker på fingrene tre dager etter at jeg kappet gurkemeie).
1 stk stilk fra en blomkål jeg hadde til middag noen dager før. (Jeg kapper den bare opp uten å skrelle, det gir fin fiber til magen).

1/2 stilk lemongrass. (Resten av det som ble igjen etter kjøttbollene)

Tang. (Vanvittig godt, og kjempegod kilde til vitaminer og mineraler

1 Pak Choi,
1 Hjertesalat
1 Endivesalat

Montering:
Bring krydret kraft til kok, ha i blomkål og tang.
Ha i små boller av kjøttdeigblandingen som du former med en skje.
Når alle bollene er kokte har du i resten, og serverer.

Det hele gjorde jeg på ca 35 minutter med ferdiglaget kraft.